Imigrácia do Austrálie

Poraď sa o imigrácii pred začatím štúdia v Austrálii

Pre imigráciu do Austrálie je potrebná veľmi vysoká úroveň angličtiny. Ak sa kvalifikuješ na imigráciu a nemáš dostatočnú úroveň angličtiny, prídi na štúdium do Austrálie.

Dôležité fakty, ktoré by si mal vedieť o imigrácii do Austrálie

  • od 1. júla 2012 je v platnosti nový systém žiadania (SkillSelect) o trvalý pobyt v Austrálii v rámci General Skilled Migration Scheme (GSM)
  • trvalý pobyt sa získava na základe žiadanej profesie - zoznam profesií je možné nájsť v MLTSSL liste (v prípade nominácie austrálskym štátom/teritóriom aj na STSOL či ROL liste). Pokiaľ máš svoju profesiu v uvedenom zozname, tak musíš spĺňať ďalšie kritéria (vek či znalosť angličtiny)
  • musíš dosiahnuť minimálny počet bodov, ktoré sa udeľujú napr. za vzdelanie, pracovné skúsenosti, znalosť angličtiny, alebo sponzorovanie vládou či austrálskym príbuzným žijúcim v regionálnej oblasti Austrálie. Minimálna hranica je 65 bodov
  • musíš byť mladší ako 45 rokov
  • za štúdium v Austrálii môžeš získať extra body
  • musíš mať vysokú úroveň angličtiny
  • ak si absolventom jedného z určitých odborov bakalárskeho a inžinierskeho štúdia z Technickej univerzity v Košiciach, môžeš žiadať o 1,5-ročné víza do Austrálie (476 víza)
  • spolupracujeme s migračnými agentami a právnikmi, ktorí ťa budú sprevádzať celým procesom získania trvalého pobytu

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesOdporúčame prísť a študovať angličtinu a tak si vyskúšať život v Austrálii predtým, než budeš žiadať o trvalý pobyt. Pri žiadosti musíš tak či tak dokazovať vynikajúcu znalosť angličtiny. Tara Kennedy, PWP Migration Services %%tipbox%%

Spĺňam podmienky pre imigráciu do Austrálie?

Víza, ktoré je možné získať na základe profesie bez nutnosti byť sponzorovaný zamestnávateľom sú:

  • 189 Skilled Independent
  • 190 Skilled Nominated
  • 489 Skilled Regional (Provisional)
  • 887 Skilled Regional
  • 485 Temporary Graduate (Graduate or Posr-study work streams)
  • 476 Skilled — Recognised Graduate
  • 485476 víza sú iba dočasné víza, ktoré samé o sebe nevedú k trvalému pobytu.


Minimálne požiadavky pre 189, 190 a 489 víza sú:

  • mať profesiu v MLTSSL liste (189 víza alebo 489 víza pri sponszorovaní austrálskym príbuzným)
  • mať profesiu v MLTSSL liste alebo STSOL liste (190 víza alebo 489 pri nominácii austrálskym štátom/teritóriom)
  • mať profesiu v MLTSSL liste alebo STSOL liste alebo ROL liste (489 pri nominácii austrálskym štátom/teritóriom)
  • získať tzv. Skills assessment (dokument vystavený špecifikovanou nezávislou organizáciou, ktorá ohodnotí, či si dostatočne kvalifikovaný na výkon nominovanej profesie)
  • byť mladší ako 45 rokov
  • mať znalosť angličtiny aspoň na úrovni skúšky IELTS 6.0, alebo jej ekvivalent ostatných akceptovaných anglických skúšok (viď. tabuľka)
  • byť sponzorovaný austrálskym príbuzným žijúcim v regionálnej Austrálii (iba 489 víza), alebo byť nominovaný austrálskou lokálnou vládou či teritóriom (iba 489 a 190 víza)
  • spĺňať zdravotné kritériá (byť zdravý) a mať dobrý charakter (obvykle postačí nemať záznam v registre trestov nikde na svete)
  • nedlžiť žiadne peniaze austrálskej vláde (napr. mať zaplatené dane)
  • získať minimálne 65 bodov v bodovom systéme

489 Skilled Regional (Provisional) víza = cesta k trvalému pobytu:
Pokiaľ žiješ 2 roky ako držiteľ 489 víz v regionálnej Austrálii (tzv. designated area alebo regional Australia) a z tých 2 rokov tam aspoň jeden rok pracuješ (v akejkoľvek profesii), možeš žiadať o 887 Skilled Regional permanentné víza.


IELTS a ostatné ekvivalentné skúšky z angličtiny:

English Language proficiency level

Test component

IELTS

TOEFL iBT

PTE Academic

OET

CAE

Functional

Average across test components only

4.5

32

30

n/a

 120-139  

Vocational

Listening

5.0

4

36

B

 140-159

Reading

5.0

4

36

B

 140-159

Writing

5.0

14

36

B

 140-159

Speaking

5.0

14

36

B

 140-159

Competent

Listening

6.0

12

50

B

 160-179

Reading

6.0

13

50

B

 160-179

Writing

6.0

21

50

B

 160-179

Speaking

6.0

18

50

B

 160-179

Proficient (for points tested Skilled visas)

Listening

7.0

24

65

B

 180-199

Reading

7.0

24

65

B

 180-199

Writing

7.0

27

65

B

 180-199

Speaking

7.0

23

65

B

 180-199

Superior (for points tested Skilled visas)

Listening

8.0

28

79

A

 200-210

Reading

8.0

29

79

A

 200-210

Writing

8.0

30

79

A

 200-210       

Speaking

8.0

26

79

A

 200-210 

 

Trvalý pobyt ti umožňuje neobmedzene pracovať, žiť v Austrálii, získaš prístup k austrálskemu zdravotníctvu (Medicare card) atď. "Citizenship" (t.j. austrálsky pas a občianstvo) môžeš získať po približne 4 rokoch prežitých v Austrálii (z toho aspoň 1 rok ako permanent resident).

Ďalšie možnosti - sponzorovanie

Ak sa tvoja profesia nenachádza v zozname žiadaných profesií pre všeobecnú imigráciu "Skilled Migration" do Austrálie, alebo nemáš možnosť nominácie austrálskeho štátu/teritória pre 190/489 víza, alebo nemáš možnosť sponsorshipu austrálskym príbuzným pre 489 víza, alebo nemáš aspoň 65 bodov v bodovom teste, tak máš možnosť ešte žiadať o imigráciu na základe profesie prostredníctvom sponzorovania zamestnávateľom. V tomto prípade musíš mať povolanie na zozname MLTSSL listu a zamestnávateľa ochotného ťa sponzorovať na 186 alebo 482 víza, prípadne mať profesiu na zozname pre Regional migration a zamestnávateľa ochotného ťa sponzorovať pre 187 alebo 482 víza.

Keď je zamestnávateľ ochotný ťa sponzorovať, otvárajú sa ti možnosti získať víza:

  • 482Temporary Skill Shortage - dočasné víza
  • 186 Employer Nomination Scheme - permanentné víza
  • 187 Regional Sponsored Migration Scheme - permanentné víza

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesTrvalý pobyt (permanent residency) nie je časovo obmedzený, ale umožňuje cestovať do zahraničia len po dobu 5 rokov (prípadne je nutné požiadať o resident return visa). Občianstvo môžete získať po 4 rokoch pobytu v Austrálii (min. 1 rok ako permanent resident). Tara Kennedy, PWP Migration Services %%tipbox%%

Mal by som využiť služby migračného agenta?

Odporúčame využiť služby imigračného agenta v prípade žiadosti o "Skilled Migration". G8M8 Great Mate externe zamestnáva skúsených migračných agentov a právnikov. Záujemcovia o imigráciu a iné migračné poradenstvo získavajú prvú konzultáciu ZDARMA po registrácii v G8M8 Great Mate.

Koľko ma bude vysťahovanie do Austrálie stáť?

Pri procese žiadania o imigráciu do Austrálie sú dva druhy poplatkov. Poplatky spojené so žiadosťou o víza a poplatky za služby agenta. Poplatky sa líšia v závislosti od typu víz, o ktoré žiadaš.

Vysťahovanie do Austrálie "SkillSelect"

V platnosti je úplne nový spôsob žiadania o imigráciu do Austrálie pod názvom "SkillSelect". Čo musíš vedieť o "SkillSelect":

  • Je to dvojfázový proces. V prvej fáze sa potencálny žiadateľ zaregistruje v online databáze "EOI Expression of interest" po splnení prvotných podmienok (viď. vyššie - Minimálne požiadavky pre 189, 190 a 489 víza)
  • Registrácia do EOI je možná iba online
  • Imigračný úrad potom vyberie vhodných kandidátov podľa počtu získaných bodov v bodovom systéme a voľných miest v danej profesnej skupine a pozve záujemcu o imigráciu k podaniu žiadosti o víza - čím viac bodov, tým väčšia šanca žiadať o víza. Pozvanie je platné 2 mesiace, v ktorých musíš podať žiadosť o víza
  • Registrácia v EOI databáze je platná 2 roky

Zdroj: http://www.homeaffairs.gov.au/   / Tara Kennedy, Registered Migration Agent 0532254
Platné k 04.04.2019  

Kontaktuj nás

Mohlo by ťa zaujímať

Kam dál?