RECEPTY ZO ŽIVOTA

RECEPTY ZO ŽIVOTA

Pikantné cestoviny s kuracím mäsom

Prísady / pre 5 osôb /
330 g kuracích pŕs, 1 malá cuketa, 2 mrkvy, 1 červená feferónka + na ozdobenie, 2 PL oleja, 2,5 – 3 l vody, korenie na kurča podľa chuti, 330 g cestovín / špirály /, 3 PL kyslej smotany, 2 PL sekanej petržlenovej vňate

Postup: umyté a osušené mäso nakrájame na rezance, cuketu s mrkvou na plátky, feferónku bez jadierok nadrobno. Mäso opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán, pridáme cuketu s mrkvou a všetko spolu krátko osmažíme. Prilejeme vodu, ochutíme korením na kurča a uvedieme do varu. Pridáme feferónku a neuvarené cestoviny. Varíme asi 15 minút za občasného premiešania, pokiaľ nebudú cestoviny hotové.

Pred koncom varenia vmiešame smotanu. Cestoviny podávame na vyhriatych tanieroch posypané petržlenovou vňaťou a ozdobené feferónkou.

Ovsené fašírky

Prísady: 1,5 l ovsených vločiek, 1,5 l vody, 2 čajové lyžičky vegety / alebo podobné korenie /, 3 vajcia, 6 strúčikov cesnaku, 200 g polotvrdého syra, mleté čierne korenie,, soľ, olej, strúhanku na obaľovanie.

Postup: vodu necháme zovrieť, pridáme vegetu, odstavíme, vsypeme vločky, premiešame a necháme vychladnúť. Pridáme vajcia, postrúhaný syr, pretlačený cesnak,soľ, korenie a všetko dobre premiešame. Zo zmesi vytvarujeme fašírky, obalíme v strúhanke a vyprážame.>
>Hovädzie na hubách

Potrebujeme: 600 g hovädzieho mäsa zo stehna, 40 g údanej slaniny, 50 g oleja, 20 g hladkej múky, 100 g cibule, 15 g sušených húb, soľ, mleté čierne korenie, rascu, hovädzí vývar (bujón)

Postup: Mäso prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, osolíme a okoreníme. Na oleji do ružova opražíme posekanú cibuľu, podlejeme ju vývarom a mäso vložíme do panvice. Posypeme ho rascou. Prikryté dusíme. Občas podlejeme vývarom. Mäso po zmäknutí z panvice vyberieme, šťavu odparíme, zaprášime múkou, opražíme ju a podlejeme vývarom. Povaríme ju asi 20 minút. Šťavu potom prepasírujeme. Vo vode uvarené huby posekáme a vložíme do omáčky. Mäso pokrájame na porcie, uložíme na misu a oblejeme omáčkou. Vhodnou prílohou môžu byť zemiaky, halušky alebo knedľa.

Cesnačka s haluškami

Potrebujeme: 16 strúčikov cesnaku, 2 lyžice masla, 1 lyžicu hladkej múky, 500 ml vody, soľ, vajce, 100 ml smotany, 1 lyžicu sekanej pažítky, príp.petržlenovú vňať /rozpočet pre 2 osoby/

Ako na to: V širokej rajnici rozpustíme maslo a cesnak pomaly opečieme do svetlo ružova. Opečený cesnak posypeme múkou a krátko zapražíme, zalejeme studenou vodou. Osolíme a 10 minút povaríme. Rozbijeme vajíčko, oddelíme žĺtok a bielok. Bielok ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Malou lyžičkou vykrajujeme halušky a postupne ich zavaríme v mierne vriacej polievke. Halušky v polievke opatrne pootáčame. Ak robíme pre viac osôb, uvarené vyberieme, aby sme mali kde zavariť ďalšie.

Hotovú polievku odstavíme. V smotane rozšlaháme žĺtok, vylejeme do polievky, aby sa zhustila a už nevaríme. Dochutíme ju sekanou pažítkou, alebo petržlenovou vniatkou.

Podávame s kockami opečeného a osoleného chleba.
-p&d-

Kam dál?