Imigrácia do Austrálie

Poraď sa o imigrácii pred začatím štúdia v Austrálii

Pre imigráciu do Austrálie je potrebná veľmi vysoká úroveň angličtiny. Ak sa kvalifikuješ na imigráciu a nemáš dostatočnú úroveň angličtiny, prídi na štúdium do Austrálie.

Dôležité fakty, ktoré by si mal vedieť o imigrácii do Austrálie

  • od 1. júla 2012 je v platnosti nový systém žiadania (SkillSelect) o trvalý pobyt v Austrálii v rámci General Skilled Migration Scheme (GSM)
  • trvalý pobyt sa získava na základe žiadanej profesie (zoznam profesií je možné nájsť v Skilled Occupation List , alebo Consolidated Sponsored Occupation List). Pokiaľ máš svoju profesiu v uvedenom zozname, tak musíš spĺňať ďalšie kritéria (vek, znalosť angličtiny). Potom musíš dosiahnuť minimálny počet bodov, ktoré sa udeľujú napr. za vzdelanie, pracovné skúsenosti, znalosť angličtiny, alebo sponzorovanie vládou alebo austrálskym príbuzným žijúcim v regionálnej oblasti Austrálie
  • pri žiadosti o trvalý pobyt získavaš body za určité kritériá, minimálna hranica je 60 bodov
  • musíš byť mladší ako 50 rokov
  • za štúdium v Austrálii získavaš extra body
  • žiadatelia musia mať vysokú úroveň angličtiny
  • ak si absolventom jedného z určitých odborov bakalárskeho a inžinierskeho štúdia z Technickej Univerzity v Košiciach, môžeš žiadať o 1,5 ročné víza do Austrálie (476 víza)
  • spolupracujeme s imigračnými agentami a právnikmi, ktorí ťa budú sprevádzať celým procesom získania trvalého pobytu

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesOdporúčame prísť a študovať angličtinu a tak si vyskúšať život v Austrálii predtým, než budeš žiadať o trvalý pobyt. Pri žiadosti musíš tak či tak dokazovať vynikajúcu znalosť angličtiny. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Spĺňam podmienky pre imigráciu do Austrálie?

Víza, ktoré je možné získať na základe profesie bez nutnosti byť sponzorovaný zamestnávateľom sú:

  • 189 Skiled Independent
  • 190 Skilled Nominated
  • 489 Skilled Regional (Provisional)
  • 887 Skilled Regional
  • 485 Temporary Graduate (Graduate or Posr-study work streams)
  • 476 Skilled — Recognised Graduate

485476 víza sú iba dočasné víza, ktoré samé o sebe nevedú k trvalému pobytu.

Minimálne požiadavky pre 189, 190 a 489 víza sú:

  • mať profesiu v Skilled Occupation List (189 víza alebo 489 víza pri sponsorovaní austrálskym príbuzným), alebo v Consolidated Sponsored Occupation List (190 víza alebo 489 víza pri nominácii vládou či teritóriom)
  • získať tzv. Skills assessment (dokument vystavený špecifikovanou nezávislou organizáciou, ktorá ohodnotí, či si dostatočne kvalifikovaný na výkon nominovanej profesie)
  • byť mladší ako 50 rokov
  • mať znalosť angličtiny aspoň na úrovni skúšky IELTS 6.0 alebo jej ekvivalent ostatných akceptovaných anglických skúšok (viď. tabuľka)
  • prípadne byť sponzorovaný austrálskym príbuzným zijúcim v regionálnej Austrálii (iba 489 víza), alebo byť nominovaný austrálskou lokálnou vládou či teritóriom (iba 489 a 190 víza)
  • spĺňať zdravotné kritériá (byť zdravý) a mať dobrý charakter (obvykle postačí nemať záznam v registre trestov nikde na svete)
  • nedĺžiť žiadne peniaze austrálskej vláde (napr. mať zaplatené dane)
  • získať 60 bodov v bodovom systéme

489 Skilled Regional (Provisional) víza = cesta k trvalému pobytu:
Pokiaľ žiješ 2 roky ako držiteľ 489 víz v regionálnej Austrálii (tzv. designated area alebo regional Australia) a z tých 2 rokov tam aspoň jeden rok pracuješ (v akejkoľvek profesii), možeš žiadať o 887 Skilled Regional permanentné víza.

IELTS a ostatné ekvivalentné skúšky z angličtiny:

English Language proficiency level

Test component

IELTS

TOEFL iBT

PTE Academic

OET

CAE

Functional

Average across test components only

4.5

32

30

n/a

 

Vocational

Listening

5.0

4

36

B

 

Reading

5.0

4

36

B

 

Writing

5.0

14

36

B

 

Speaking

5.0

14

36

B

 

Competent

Listening

6.0

12

50

B

 

Reading

6.0

13

50

B

 

Writing

6.0

21

50

B

 

Speaking

6.0

18

50

B

 

Proficient (for points tested Skilled visas)

Listening

7.0

24

65

B

 

Reading

7.0

24

65

B

 

Writing

7.0

27

65

B

 

Speaking

7.0

23

65

B

 

Superior (for points tested Skilled visas)

Listening

8.0

28

79

A

 

Reading

8.0

29

79

A

 

Writing

8.0

30

79

A

 

Speaking

8.0

26

79

A

 

 

Trvalý pobyt ti umožňuje neobmedzene pracovať, žiť v Austrálii, získaš prístup k austrálskemu zdravotníctvu (Medicare card) atď. "Citizenship" (t.j. austrálsky pas a občianstvo) môžeš získať po približne 4 rokoch prežitých v Austrálii (z toho 1 rok ako permanent resident).

Ďalšie možnosti - sponzorovanie

Ak sa tvoja profesia nenachádza v zozname žiadaných profesií pre všeobecnú imigráciu "Skilled Migration" do Austrálie Skilled Occupation List alebo Consolidated Sponsored Occupation List , tak máš možnosť ešte žiadať o imigráciu na základe profesie prostredníctvom sponzorovania zamestnávateľom. V tomto prípade musíš mať povolanie na zozname Consolidated Sponsored Occupation List a zamestnávateľa ochotného ťa sponzorovať. Pokiaľ si ochotný žiť v regionálnej Austrálii, tak nemusí tvoja profesia byť ani na CSOL liste, postačí keď je ohodnotená ako ANZSCO skill level 1, 2 alebo 3.

Keď je zamestnávateľ ochotný ťa sponzorovať, otvárajú sa ti možnosti získať víza:
457 Temporary Work (Skilled) - dočasné víza
186 Employer Nomination Scheme - permanentné víza
187 Regional Sponsored Migration Scheme - permanentné víza

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesTrvalý pobyt (permanent residency) je vydávaný na 5 rokov do pasu držiteľa. Po odžití 4 rokov v Austrálii (aspoň 1 rok ako permanent resident) môže držiteľ žiadať o austrálske občianstvo a tak získať austrálsky pas. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Mal by som využiť služby imigračného agenta?

Odporúčame využiť služby imigračného agenta v prípade žiadosti o "Skilled Migration". G8M8 Great Mate externe zamestnáva skúsených imigračných agentov a právnikov: PWP Migration Services. Záujemcovia o imigráciu a iné migračné poradenstvo od PWP Migration Services získavajú prvú konzultáciu ZDARMA po registrácii v G8M8 Great Mate.

Koľko ma bude vysťahovanie do Austrálie stáť?

Pri procese žiadania o imigráciu do Austrálie sú dva druhy poplatkov. Poplatky spojené so žiadosťou o víza a poplatky za služby agenta. Poplatky sa líšia v závislosti od typu víz o ktoré žiadaš, ceny začínajú od AU$3 520.

Vysťahovanie do Austrálie "SkillSelect"

V platnosti je úplne nový spôsob žiadania o imigráciu do Austrálie pod názvom "SkillSelect". Čo musíš vedieť o "SkillSelect":

  • Je to dvojfázový proces. V prvej fáze sa potencálny žiadateľ zaregistruje v online databáze "EOI Expression of interest" po splnení prvotných podmienok (viď. vyššie - Minimálne požiadavky pre 189, 190 a 489 víza)
  • Registrácia do EOI je možná iba online
  • Imigračný úrad potom vyberie vhodných kandidátov podľa počtu získaných bodov v bodovom systéme a voľných miest v danej profesnej skupine a pozve záujemcu o imigráciu k podaniu žiadosti o víza - čím viac bodov, tým väčšia šanca žiadať o víza. Pozvanie je platné 2 mesiace, v ktorých musíš podať žiadosť o víza
  • Registrácia v EOI databáze je platná 2 roky

Zdroj: www.border.gov.au / Tara Kennedy, Registered Migration Agent 0532254
Platné k 1.1.2015  

Kontaktuj nás

Mohlo by ťa zaujímať

Kam dál?