Work and Holiday Víza - 462

Dvojstranná dohoda medzi Slovenskom a Austráliou bola podpísaná 27. mája 2015 a do platnosti prišla 1. januára 2016. Pracovné víza do Austrálie, alebo “Work and Holiday víza 462” sú určené pre mladých ľudí vo veku 18-30 rokov, ktorí majú záujem pracovať a cestovať v Austrálii. Víza sa udeľujú na 12 mesiacov a sú určené na podporu kultúrnej výmeny medzi Austráliou a spolupracujúcimi krajinami. O víza 462 môžu žiadať obyvatelia týchto krajín: Argentína, Bangladéš, Čile, Indonézia, Malajzia, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Thajsko, Turecko, Slovensko, Rakúsko, USA, Uruguaj a od 1. marca 2018 ma túto možnosť už aj Česká republika.

 

Aké podmienky musím splniť pre Work and Holiday víza?

Pre žiadosť o W&H víza musíš:

  • byť občanom Slovenskej republiky
  • v čase podania žiadosti až do jej výsledku byť mimo územia Austrálie
  • spĺňať zdravotné a charakterové požiadavky
  • mať minimálne 18 a maximálne 30 rokov
  • mať dostatok finančných prostriedkov vrátane nákladov na kúpu letenky
  • mať splnenú podmienku minimálneho dosiahnutého vzdelania (min. skončené 2 roky štúdia Bc., Master, Doctoral degree, Graduate diploma, Graduate certificate, Associate degree, Advanced Diploma, Diploma)
  • mať dostatočnú angličtinu (dokladá sa certifikátom)
  • mať podporný list od Ministerstva vnútra SR
  • iné (platný cestovný pas, zaplatený poplatok, rodný list…)

 

Čo mi umožňujú Work and Holiday víza do Austrálie?

Ako držiteľ 462 W&H víz budeš môcť:

  • cestovaťpracovať v Austrálii po dobu 12 mesiacov
  • pracovať u jedného zamestnávateľa po dobu maximálne 6 mesiacov
  • študovať po dobu maximálne 4 mesiacov (17 týždňov)

 

Čo by som mal vedieť predtým, než požiadam o Work and Holiday víza do Austrálie?

  • na W&H víza je limit 200 vydaných víz pre Slovensko na rok
  • o W&H víza sa nedá žiadať online. Žiadosti sa posielajú poštou priamo na ambasádu do Berlína. Ambasádny poplatok pre získanie víz je $440 AUD. Platí sa priamo patobnou kartou.
  • držitelia W&H víz majú vyššie daňové zaťaženie. Platia 15% daň do zárobku $37 000, 32,5% daň od zárobku $37 001 do $87 000, 37% daň pri zárobku od $87 000 do $180 000 a pri zárobku od $ 180 000 je daňové zaťažanie 45% (držitelia študenstkých víz dlhších ako 6 mesiacov neplatia daň z prvých $18 200 ktoré zarobia)

 

Aké sú moje možnosti v Austrálii po skončení Work and Holiday víz?

Držitelia 462 W&H víz si môžu víza predĺžiť iba raz. Podmienkou pre predĺženie víz je odpracovanie minimálne 3 mesiacov na farme, v poľnohospodárstve, turizme alebo pohostinstve na severe Austrálie pred podaním druhej žiadosti. Maximálna dĺžka víz 462 W&H je 24 mesiacov. Po vypršaní 24 mesiacov nie je možné požiadať o ďaľšie 462 W&H víza. O iné víza v Austrálii je možné požiadať iba v prípade, že na súčasných vízach nie je uvedené "No Further Stay" (študentské, turistické...)

 

 

Čo ak nespĺňam podmienky na získanie 462 W&H víz? Aké sú moje možnosti?

Záujemcovia o Austráliu majú možnosť žiadať o iné typy víz: študentské alebo turistické. Kontaktuj nás pre viac informácií.  



Podmienky spĺňam, čo dalej?

Nápiš email na wh@g8m8.com pre další krok k zariadeniu “work and holiday” pobytu v Austrálii.
Spracované podľa: http://www.homeaffairs.gov.au/  

 

Kam dál?