Predlžovanie pobytu v Austrálii

Keď už si v Austrálii, máš platné študentské víza. Tie si môžeš za určitých podmienok predĺžiť. Pri predĺžovaní máš 3 možnosti

Postup pri predlžovaní víz sa neustále mení. Nasledovný návod ti poskytne všeobecné informácie, ktoré budeš pri procese vybavovania potrebovať. Detailné informácie a zlacnené ceny školného ti, exkluzívne a bezplatne, poskytneme v G8M8 Great Mate.

Tip odborníka

Nikola G8M8 SydneyZmeniť školu si môžeš po doštudovaní prvého pol roka "principálneho kurzu", čo je zvyčajne prvý polrok odbornej školy. Keď chceš zmeniť školu, príď približne v 4-5 mesiaci prvého semestra. Služby spojené so zmenou školy sú v G8M8 ZDARMA. Nikola, G8M8 Sydney

6 dôležitých vecí, ktoré ti uľahčia predlžovanie študentských víz

  • skontroluj si dátum vypršania víz a požiadaj o predĺženie pred týmto dátumom
  • ak máš doštudovaný napr. Diploma of Management a chceš si predĺžiť víza na ďalšie štúdium, musiš študovať buď iný odbor na úrovni Diploma, alebo nadväzujúci kurz Bachelor of Management
  • 99% študentov, ktorí si u nás predlžujú študentské víza, nie sú vyzvaní, aby dokladovali finančné krytie
  • žiadosť o predĺženie víz sa podáva cez internet, v agentúre G8M8 ti s ňou pomôžeme
  • študentské víza si môžeš predĺžiť niekolľkokrát (máme študentov, ktorí tak urobili viac než 3x)
  • s G8M8 Great Mate si môžeš predĺžiť víza, aj keď si doteraz nebol našim študentom - stačí prísť do agentúry na bezplatnú konzultáciu a my ťa poinformujeme o tvojich možnostiach

Predĺžia mi vôbec víza? Kontaktuj nás

Nemusíš sa báť. S predlžovaním víz naši študenti nemajú problém. Pokiaľ si dodržiaval podmienky študentských víz doteraz; t.j. dochádzka, akademický "progress" a splníš podmienky na predĺženie, nemal by si mať s predĺžením žiadne problémy. Nezabudni, že ak študuješ v tom istom obore, budeš sa musieť prihlásiť na vyšší level, ak meníš obor, môžeš študovať na tej istej úrovni (napr. z Diploma of Management na Diploma of IT).

Čo ak mi nestihnú udeliť nové víza predtým, než mi vypršia staré?

Dôležitým faktom je, že si o víza už požiadal. Ak ti vyprší platnosť víz a stále ti neudelili nové, nastupuješ na tzv. bridging víza až do chvíle, kým ti neudelia študentské. Platia pre teba rovnaké podmienky ako pre víza, o ktoré si požiadal. Pokračuješ, ako keby si bol na študentských vízach, t.j. musíš nastúpiť na školu, na ktorú si zapísaný. Počas doby trvania bridging víz však nesmieš opustiť krajinu.

Tip odborníka

Gabriela G8M8 SydneyVíza si môžeš predĺžiť aj zo študentských na turistické. O možnostiach, postupe a podmienkach sa príď informovať ku nám do študentského centra. Gabriela, G8M8 Sydney

Môžem si predĺžiť víza z turistických na študentské?

Môžeš, za určitých podmienok. O hodnotiacich kategóriách sme už písali v sekcii študentské víza. Ak plánuješ prejsť z turistických víz na študentské bez toho, aby si opustil krajinu, môžeš tak urobiť v prípade, že žiadaš o vízovú podkategóriu 1. To znamená, že s pasom ČR môžeš študovat angličtinu alebo univerzitu, s pasom SR pas môžeš ísť na univerzitu. Ak máš slovenský pas a žiadaš o vízovú kategóriu 2 (odborné školy alebo jazykový kurz), je potrebné vycestovať z krajiny a žiadať o víza "offshore". Takéto prípady riešime v agentúre bežne. Ešte v Sydney ťa prihlásime na školu, vyplníme s tebou žiadosť o víza a skontrolujeme všetky dokumenty. Takmer všetci študenti potom odletia na Nový Zéland, kde si na austrálskej ambasáde zažiadajú o víza.

Koľko ma to bude stáť?

Pri predlžovaní víz treba počítať s nasledovnými výdavkami

  • uhradenie štúdia (stačí 3 - mesačná splátka), viac informácií o nákladoch na štúdium nájdeš tu
  • povinné študentské zdravotné poistenie na celú dobu štúdia (AU$456/rok)
  • poplatok za predĺženie študentských víz AU$560 (možné uhradiť v hotovosti v kancelárii G8M8)
  • imigračný úrad si môže vyžiadať doklad o finančnom krytí, výšku ktorého s tebou vypočítame v agentúre pri bezplatnej a nezáväznej konzultácii

Veľkou výhodou je, že v prípade nedostatku financií na zaplatenie 6-tich mesiacov na odbornej škole, stačí uhradiť 3-mesačnú splátku.

Postup vybavovania | Čo potrebujem Kontaktuj nás

Celý proces vybavovania je oveľa kratší ako prvotná žiadosť a je požadovaný aj menší počet dokumentov. Prvým krokom je výber a platba školy. Pri predlžovaní stačí uhradiť 3-mesačnú splátku (napriek tomu odporúčame zaplatiť 6 mesiacov). Ak však chceš študovať jazyk, je potrebné uhradiť celé štúdium angličtiny. Niektoré jazykové školy ponúkajú splátkový systém. Po uhradení poplatku škola vydá CoE formulár (Confirmation of Enrolment), ktorý je potrebný, spolu s pasom a poplatkom AU$560, k žiadosti o študentské víza. Sú dva spôsoby, ako podať žiadosť o predĺženie víz - cez internet alebo vyplnením formulára 157A (k stiahnutiu tu). Vzhľadom k tomu, že väčšina žiadateľov využíva internet, zameria sa tento článok na internetový spôsob predĺženia víz.

Tip odborníka

Peter G8M8 SydneyJe dôležité dodržať základné termíny pri predlžovaní víz. Do 28 dní od ukončenia školy podať žiadosť o predĺženie víz a do 56 dní nastúpiť na novú školu. Peter, G8M8 Sydney

Ako prebieha samotná žiadosť?

O študentské víza s tebou požiadame online > Renewing your student visa, kde vyplníš svoje údaje. Poplatok je treba zaplatiť kreditnou kartou VISA, MASTER, AMEX, atď. G8M8 poskytuje BEZPLATNÚ službu využitia kreditnej karty za predpokladu zapísania sa na školu v G8M8 - stačí priniesť hotovosť v hodnote AU$560. Potvrdenie o platbe, prípadne celú prihlášku, si vytlač kvôli referenčnému číslu TRN, ktoré budeš potrebovať v budúcnosti na komunikáciu s DIAC. Doklad o zaplatení zdravotného poistenia prikladáme hneď, imigračný úrad si môže vyžiadať doklad o finančnom krytí počas tvojho pobytu v Austrálii.

Všetky dokumenty musia byť preložené do angličtiny. Môžeš dodať originály alebo kópie overené notárom. Pomoc s predlžovaním pobytu, napríklad s vypočítaním potrebného finančného krytia, alebo s výberom z množstva škôl, ti poskytne naša agentúra:

G8M8 Great Mate Pty Ltd, Suite 401, Level 4, Fayworth House, 379 - 383 Pitt Street, Sydney, Telefón: 9212 7200, info@g8m8.com

Great Mate si za svoje služby neúčtuje žiadne poplatky naviac. Zaplatíš iba sumu, ktorú by si platil priamo škole alebo ešte menej a servis získaš ZDARMA.

Potrebuješ si predĺžiť víza? Kontaktuj nás a radi Ti pomôžeme.

Zdroj: www.border.gov.au 
Platné k 1.1.2015 

Kontaktuj nás

Mohlo by ťa zaujímať

Kam dál?