Temporary Activity Sponsorship - 408

Pre koho su víza určené?

Vízum Temporary Activity Sponsorship 408 udáva typy činností pre osoby, ktoré vykonávajú prácu priamo schválenú/podporovanú austrálskou vládou a je možné na ne získať tieto víza. Fáza žiadosti o menovanie už nie je požadovaná. Sponzorovanie sa nevyžaduje u žiadateľov, ktorí žiadajú mimo Austrálie a chcú zostať kratšie ako 3 mesiace. Sponzorovanie je požadované u žiadateľov:

  • ktorí podávajú žiadosť v Austrálii (bez ohľadu na dľžku pobytu), alebo
  • ktorí podávajú svoju žiadosť mimo Austrálie a chcú zostať v Austrálii dlhšie ako 3 mesiace

 

Ktoré víza nahrádzajú nové víza 408?

Vízum Temporary Activity Sponsorship 408 vstúpilo do platnosti 19. Novembra 2016 a nahrádza predchádzajúce víza:

  • 401 (Long Stay Activity)
  • 416 (Special Program)
  • 420 (Entertainment)
  • 488 (Superyacht Crew)


Okrem toho 408 víza taktiež obsahujú:

  • invited participant activity 400 (Short Stay Activity) víza
  • research activity 402 (Training and Research) víza


"Temporary activity sponsor" môže byť:

  • austrálska organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii (vylučuje jednotlivca alebo živnostníka),
  • vládna agentúra (agentúra Commonwealthu alebo State/Teritory vlády),
  • zahraničná vládna agentúra,
  • športová organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii,
  • náboženská inštitúcia legálne pôsobiaca v Austrálii,
  • osoba, ktorá je kapitánom alebo vlastníkom superjachty, alebo organizácia, ktorá prevádzkuje superjachtu,
  • zahraničná organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii.

Jednotka (alebo osoba združená s touto entitou), ktorá sa chce stať sponzorom, nesmie byť predmetom nepriaznivých informácií. Osoba, ktorá žiada o 408 víza, musí mať schopnosť dodržiavať platné sponzorské povinnosti. Žiadosť o sponsorship stojí AU$420.


Typy aktivít

Pozvanie participanta na event:

Vstup na dobu až 3 mesiacov pre osoby pozvané na účasť na spoločenských a kultúrnych akciách súvisiacich s komunitnými akciami. Pozvanie od austrálskej organizácie je nevyhnutné. Môžu to byť:

  • náboženské, športové, akademické a umelecké udalosti
  • konferencie, spoločenské udalosti a veľtrhy

Šport:

Vstup športovcov, ktorí sú kvalifikovaní na austrálskej národnej úrovni s cieľom zlepšiť kvalitu športu v Austrálii prostredníctvom účasti na súťaži a školení na vysokej úrovni s austrálskymi obyvateľmi. Je potrebné schválenie špičkovým športovým subjektom zodpovedným za šport v Austrálii.


Náboženský pracovník:

Zaisťuje dočasný vstup osôb, ktoré budú v Austrálii pracovať na plný úväzok. Náboženská práca je dielom oddanej povahy, pre ktorú má žiadateľ príslušný náboženský výcvik, ktorý napríklad poskytuje duchovné vedenie, prevádza uctievanie a službu, alebo pastoračnú reč. Podporovaná náboženská práca musí priamo slúžiť náboženským cieľom sponzorskej organizácie.


Domáci pracovník:

Stanoví dočasný vstup osôb, ktoré majú byť zamestnaní ako domáci pracovníci:

  • držiteľov víz 457, ktorí sú vedúcimi pracovníkmi organizácií mimo Austrálie
  • držiteľov víz 403, ktorí sú vedúcimi pracovníkmi vládnych agentúr mimo Austrálie

Posádka superjachty:

Žiadateľ je členom posádky superjachty a má aspoň 18 rokov

 

Výskum:
  • akademický výskumný pracovník
  • študent výskumník

Výmena zamestnancov:

Cieľom je uľahčiť vstup kvalifikovaných osôb do skutočných výmenných režimov. Prácu, ktorú bude žiadateľ vykonávať v Austrálii musí byť kvalifikovaná.


Špeciálny program:
  • výmenný program pre mládež
  • program výmeny škôl (SSIP)
  • program jazykových asistentov (SLAP)
  • program kultúrneho obohacovania, alebo komunitnej výhody (iné programy)

Podpora eventov austrálskou vládou:

Žiadateľ môže vstúpiť a zostať v Austrálii, aby vykonával prácu priamo spojenú s uvedenou udalosťou ako napr. hry Commonwealth, Rugby league championship a pod.


Zábava:

Pre osoby, ktoré plánujú pracovať v zábavnom priemysle, vrátane:

  • umelcov za účelom zaznamenávania živých vystúpení prevádzaných v Austrálii
  • výrobný a podporný personál pre tieto činnosti


Spoločné kritériá:

  • žiadateľ nemá v úmysle zapojiť sa do činností, ktoré budú mať nepriaznivé dôsledky pre zamestnanosť alebo pracovné podmienky pre austrálskych občanov
  • žiadateľ musí mať zodpovedajúce zdravotné poistenie po celú dĺžku pobytu
  • aplikant je skutočným dočasným účastníkom
  • žiadateľ nie je držiteľom dočasného alebo trvalého víza 403 alebo 771
  • žiadateľ má dostatočné množstvo finančných prostriedkov na dobu pobytu v Austrálii
  • žiadateľ spĺňa obecné požiadavky na zdravie a charakter
  • žiadateľ spĺňa legislatívne požiadavky


Platné k 04.04.2019

Mohlo by ťa zaujímať:

Zdokonaľ sa v angličtine
Iné možnosti víz do Austrálie pre vysoko kvalifikovaných špecialistov
Chcel by som emigrovať do Austrálie
Chcel by som si zvýšiť kvalifikáciu v Austrálii

Kam dál?