Temporary Activity Sponsorship - 408

Pre koho su víza určené?

Vízum Temporary Activity Sponsorship 408 udáva typy činností pre osoby, ktoré vykonávajú prácu priamo schválenú austrálskou vládou a je možné na ne získať tieto víza. Fáza žiadosti o menovanie už nie je požadovaná. Sponzorovanie sa nevyžaduje u žiadateľov, ktorí žiadajú mimo Austrálie a chcú zostať kratšie ako 3 mesiace. Je požadované u žiadateľov:

  • ktorí podávajú žiadosť v Austrálii (bez ohľadu na dľžku pobytu), alebo
  • ktorí podávajú svoju žiadosť mimo Austrálie a chcú zostať v Austrálii dlhšie ako 3 mesiace

 

Ktoré víza nahrádzajú nové víza 408?

Vízum Temporary Activity Sponsorship 408 vstúpili do platnosti 19. novembra 2016 a nahradzujú predchádzajúce víza:

  • 401 (Long Stay Activity)
  • 416 (Special Program)
  • 420 (Entertainment)
  • 488 (Superyacht Crew)


Okrem toho 408 víza taktiež obsahujú:

  • invited participant activity v Subclass 400 (Short Stay Activity) víza
  • research activity v Subclass 402 (Training and Research) víza


"Temporary activity sponsor" môže byť

  • austrálska organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii (vylučuje jednotlivca alebo jediného obchodníka),
  • vládna agentúra (agentúra Commonwealth alebo State/Teritory vlád),
  • zahraničná vládna agentúra,
  • športová organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii,
  • náboženská inštitúcia legálne pôsobiaca v Austrálii,
  • osoba, ktorá je kapitánom alebo vlastníkom superjachty, alebo organizácia, ktorá prevádzkuje superjachtu,
  • zahraničná organizácia legálne pôsobiaca v Austrálii.

Jednotka (alebo osoba združená s touto entitou), ktorá sa chce stať sponzorom, nesmie byť predmetom nepriaznivých informácií. Osoba, ktorá žiada o dočasnú sponzorskú činnosť, musí mať schopnosť dodržiavať platné sponzorské povinnosti. Sponzorský poplatok je AU$420.


Typy aktivít

Pozvanie participanta na event:

Vstup na dobu až 3 mesiacov pre osoby vyzvané k účasti na spoločenských a kultúrnych akciách súvisiacich s komunitnými akciami. Pozvanie od austrálskej organizácie je nevyhnutné. Môžu to byť:

  • náboženské, športové, akademické a umelecké udalosti
  • konferencie, konvencie a veľtrhy


Šport:

Vstup športovcov, ktorí sú kvalifikovaní na austrálskej národnej úrovni s cieľom zlepšiť kvalitu športu v Austrálii prostredníctvom účasti na súťaži a školení na vysokej úrovni s austrálskymi obyvateľmi. Je potrebné schválenie špičkovým športovým subjektom odpovedným za šport v Austrálii.

 

Náboženský pracovník:

Zaisťuje dočasný vstup osôb, ktoré budú v Austrálii pracovať na plný úväzok. Náboženská práca je dielom oddanej povahy, pre ktorú má žiadateľ príslušný náboženský výcvik, ktorý napríklad poskytuje duchovné vedenie, prevádza uctievanie a službu, alebo pastoračnú reč. Podporovaná náboženská práca musí priamo slúžiť náboženským cieľom sponzorskej organizácie.


Domáci pracovník:

Stanoví dočasný vstup osôb, ktoré majú byť zamestnaní ako domáci pracovníci:

  • držiteľov víz 457, ktorí sú vedúcimi pracovníkmi organizácií mimo Austrálie
  • držiteľov víz 403, ktorí sú vedúcimi pracovníkmi vládnych agentúr mimo Austrálie


Posádka superjachty:


Žiadateľ je členom posádky superjachty a má 18 rokov.


Výskum:

  • akademický výskumný pracovník
  • študent výskumník


Výmena zamestnancov:

Cieľom je uľahčiť vstup kvalifikovaných osôb do skutočných výmenných režimov. Prácu, ktorú bude žiadateľ vykonávať v Austrálii a bude v kvalifikovanej pozícii.


Špeciálny program:

  • výmenný program pre mládež
  • program výmeny škôl (SSIP)
  • program jazykových asistentov (SLAP)
  • program kultúrneho obohacovania alebo komunitnej výhody (iné programy)


Podpora eventov austrálskou vládou:

Žiadateľ môže vstúpiť a zostať v Austrálii, aby vykonával prácu priamo spojenú s uvedenou udalosťou ako napr. hry Commonwealth, Rugby league championship a pod.


Zábava:

Pre osoby, ktoré hodlajú pracovať v zábavnom priemysle, vrátane:

  • umelcov za účelom zaznamenávania a živých vystúpení prevádzaných v Austrálii
  • výrobný a podporný personál pre tieto činnosti


Spoločné kritériá:

  • žiadateľ nemá v úmysle zapojiť sa do činností, ktoré budú mať nepriaznivé dôsledky pre zamestnanosť alebo pracovné podmienky pre austrálskych občanov
  • žiadateľ musí mať zodpovedajúce zdravotné poistenie po celú dĺžku pobytu
  • aplikant je unikátny dočastný účastník
  • žiadateľ nie je držiteľom dočastného alebo trvalého víza 403 alebo 771
  • žiadateľ má dostatočné množstvo finančných prostriedkov na dobu pobytu v Austrálii
  • žiadateľ spĺňa obecné požiadavky na zdravie a charakter
  • žiadateľ spĺňa legislatívne požiadavky


Platné k 12.1.2017

Mohlo by ťa zaujímať:

Zdokonaľ sa v angličtine
Iné možnosti víz do Austrálie pre vysoko kvalifikovaných špecialistov
Chcel by som emigrovať do Austrálie
Chcel by som si zvýšiť kvalifikáciu v Austrálii

Kam dál?