RECEPTY ZO ŽIVOTA

RECEPTY ZO ŽIVOTA

Tvarožníky starej mamy
Suroviny: 25 g droždia (2 balíčky instant yeast), 1/2 kg polohrubej múky, 1-2 žltky, 60-80g práškového cukru, 60 - 80g tuku (olej), 1/2 balíčka vanilkového cukru, 1/2 lyžicky soli, trocha citrónovej kôry, mlieko podľa potreby, kocka tvarohu od Cyrila, hrozienka (sušené)
Príprava: Zmiešaj všetky suché veci (instantné droždie, múku, trocha cukru) a pridaj tuk, mlieko a žĺtka. Suroviny nesmú byť studené. Vypracuj hladké cesto, zamúč, prikry a nechaj kysnúť.
Plnka: Tvaroh, žĺtok, práškový a vanilkový cukor vymiešaj a postrúhaj do toho troška citrónovej kôry z dobre umytého citróna. Niekto pridáva aj postrúhaný surový zemiak, že je to dobré. Nezabudnúť primiešať umyté hrozienka. Ak to bude moc tuhé pridaj trošku mlieka.

Ďalší postup: Z vykysnutého cesta si odkroj jednu štvrtinku, ktorú vyvaľkáš a nakrájaš na štvorce velkosti cca 7x7 cm. Na každý položíš hrudku tvarohovej masy a spojíš mu rožky v strede nad masou. Uložíš to na vymastený a tukom vysypaný plech, necháš troška dokysnúť, kým sa ti nevyhreje rúra a dáš piecť na 180°C. Postupne minieš celé cesto a upečieš všetky tvarožníčky.

Langoše
Suroviny: 1 kg hladkej múky, 2 vajcia, 400ml mlieka, 250g kyslej smotany, soľ, 50g droždia (2 bal. instant yeast), 1 kocka cukru na dochutenie, cesnak, smotana, kečup, syr
Postup: Zmiešame múku s instantným droždím a pridáme vajce, mlieko, soľ a cukor (všetko má izbovú teplotu).

Vymiesime hladké cesto a necháme deň odstáť. Odležané je potom ako fantázia. A pre tých, ktorí nevydržia, stačí keď sa na jeden langoš odoberie za hrsť cesta a vyprážame spôsobom: prvá strana pod pokrievkou, druhá bez. Sledujte však aby neprihoreli. Dochutíme podľa chuti: cesnak, smotana, syr, kečup.


Kam dál?