ZDRAVO ŽIŤ: OCHRANA IMUNITY

Výživa významne prispieva k zachovaniu zdravia a imunity organizmu. Ak v potrave dlhodobo chýbajú isté minerálne látky alebo vitamíny, znižuje sa schopnosť imunitného systému a stúpa náchylnosť na infekcie. Železo podporuje takzvané makrofágy (fagocyty) nešpecifickej obrany pri zaregistrovávaní a ničení pôvodcov ochorení a cudzích látok. Nedostatok železa sa prejavuje predovšetkým u malých detí a žien v dôsledku jeho zvýšenej potreby (rast, tehotenstvo, menštruácia), a tiež kvôli nedostatočnému prísunu. Mimo symptómov ako sú únava, znížená výkonnosť a chudokrvnosť je dôsledkom toho javu aj zvýšená náchylnosť na infekcie. Produkty, ktoré obsahujú veľa železa sú strukoviny (najmä šošovica, cícer baraní a biela fazuľa), proso, mäso, ryby a celozrnné výrobky.

Zinok prispieva k aktivácii makrofág a podporuje tak produkciu protilátok. Nedostatok zinku vedie k pomalému hojeniu rán a k zníženej imunite. Potraviny bohaté na zinok sú strukoviny (šošovica, biela fazuľa, cícer baraní), mäso a celozrnné výrobky.

Selén je pre imunitný systém rovnako dôležitou minerálnou látkou. Podporuje určité enzýmy, ktoré sú nevyhnutné na odbúravanie škodlivých látok, napr. ťažkých kovov. Potraviny ako ryby (napr. sleď, tuniak, údenáč, morský rak, sardinky), Mäso, hríby obyčajné, kokosové orechy a paraorechy obsahujú tiež veľa selénu.

Pôvodcovia ochorení a cudzie látky tvoria často takzvané voľné radikály kyslíka, ktoré poškodzujú bunky tela. Voľné radikály sú tlmené vitamínmi C, E, A.  Najmä vitamíny C a E prispievajú k aktivácii imunity organizmu a ich dostatočné množstvo môže znížiť náchylnosť tela na infekcie. Vitamín C sa vyskytuje najmä v ovocí alebo v čerstvých ovocných šťavách (jablká, kiwi, pomaranče) a v zelenine (paprika, brokolica, kučeravý kel, fenikel). Potraviny bohaté na vitamín E sú orechy, obilné klíčky, rastlinné oleje, mlieko a maslo. Vajcia, mlieko, rastlinné oleje, zelenina (napr. karotka) a pečeň obsahujú veľa vitamínu A.  Principiálne je možné pokryť potrebu vitamínov a minerálnych látok len vyváženou stravou. Ak však tieto látky potrebujeme vo väčšom množstve (napr. počas tehotenstva alebo pri chronických ochoreniach), alebo ak nemôžu byť v dostatočnom množstve prijímané z iných dôvodov, môžme si pomôcť umelými preparátmi obsahujúcimi vitamíny a minerálne látky z lekárne. Tekutiny, asi dva litre denne (minerálky, ovocné šťavy) tiež prispievajú k dostatočnému zásobovaniu organizmu minerálnymi látkami a vitamínmi. Okrem toho sa tekutinou udržiavajú sliznice nosohltana vlhké, takže ich prirodzená funkcia bariéry pre pôvodov rôznych ochorení sa zachová.

Ťažké mastné jedlo je veľkou záťažou pre trávenie nakoľko imunita organizmu je v tomto čase znížená. Preto je oveľa zdravšie rozdeliť jedlo na niekoľko menších dávok, ktoré konzumujeme v priebehu  celého dňa ako jesť jeden alebo dvakrat denne a veľa. Lymfatické tkanivo žalúdočno-črevného traktu patrí k sekundárnym orgánom imunitného systému. Po prijatí potravy prichádza do kontaktu s pôvodcami ochorení a cudzími substanciami a stará sa o rýchle odstránenie týchto látok z organizmu. Z tohto dôvodu sa v hrubom čreve nachádzajú rôzne neškodné baktérie (napr.  kyslomliečne baktérie), ktoré bránia rozmnoženiu a rozšíreniu choroboplodných zárodkov. Porušenie prirodzenej črevnej flóry, napr. po užívaní antibiotík, má za následok poruchy príjimania potravinových zložiek a hnačkové ochorenia. Predovšetkým balastné látky, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako obilie, strukoviny, ovocie a zelenina, udržiavajú zdravú črevnú flóru. Jogurty, rôzne mliečne výrobky ako cmar a kyslé mlieko, kyslá kapusta a kyslomliečne nakladané druhy zeleniny podporujú normálny rast kyslomliečnych baktérií. 

Telesné otužovanie je proces, ktorý vedie k dokonalejšej obrane proti infekciám z nachladnutia. Znižuje nielen mieru infekcií, ale zlepšuje a urýchľuje aj samotný priebeh ochorení. Úspech pri ochoreniach dýchacích orgánov sa môže dosiahnuť saunovaním, hydroterapiou a pohybovou terapiou, vodoliečbou a klímaliečbou. Výskumy ukazujú, že liečenia teplom vedú k aktivácii zápalových procesov, čím je stimulovaná všeobecná telesná obrana. Bolo pozorované rozmnoženie bielych krviniek, zvýšená aktivita T-lymfocytov a intenzifikácia imunologickej pamäte. Okrem toho sa zlepšuje tepelná regulácia a regulácia krvného obehu, ktorá má veľký význam pre lokálne infekcie. Pri studených chodidlách  dochádza k stiahnutiu krvných ciev v nosovej sliznici, čím je obmedzená jej prirodzená obranná funkcia. Následkom toho môžu vírusy nádchy ľahšie preniknúť do nosovej sliznice a spôsobiť infekcie. Otužovaním sa všeobecne zlepšuje prekrvenie periférnych orgánov a prekrvenie kože je rovnomernejšie. Telesný pohyb má pozitívne účinky na obranné sily tela. Rozhodujúci však nie je vrcholový športový výkon, ale pravidelná činnosť vo forme plávania, behu, bicyklovania, alebo dlhších prechádzok na čerstvom vzduchu.

-mp-

Kam dál?