Aktuálny update situácie ohľadom Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020

Aktuálny update situácie ohľadom Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020

Drahí naši Gretjmetáci,

prinášame vám aktuálny update ohľadom Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020.

Určite sa už všetci nedočkavo pýtate: Ktoré obmedzenia boli v Austrálii zrušené. Keďže v Austrálii naďalej krivka prípadov neustále klesá, niektoré obmedzenia sa v rôznych štátoch a teritóriách Austrálie rušia.  Pozrime sa na súčasné obmedzenia týkajúce sa koronavírusu v Austrálii.


Australian Capital Territory

Dňa 30. apríla 2020 sa toto územie stalo prvým austrálskym územím, ktoré neutralizovalo Covid-19 a momentálne je bez aktívnych prípadov. Zatiaľ však neexistujú žiadne formálne plány na odstránenie súčasných obmedzení.


New South Wales

Nové pravidlá umožňujú ľuďom navštevovať priateľov vo svojich domovoch v skupine dvoch ľudí. Znovusprístupnené pláže: Bondi, Bronte, Tamarama počas týždňa v časoch 7:00 - 17:00, ale iba na plávanie a surfovanie. Pláže Coogee, Clovelly a Maroubra sú celodenne otvorené od 7.00 - 17:00 na kúpanie a beh. Stále platí odporúčanie opustiť pláž po skončení športovania.


Northern Territory

Od 1. mája 2020 sa ľudia na severnom území už nemusia držať limitu 10 osôb na outdoorové aktivity. Okrem toho je opäť povolený rybolov, kemping, vonkajšie bazény, vodné parky, člnkovanie, plachtenie a hranie nekontaktných športov a taktiež znovuotvorené sú aj detských ihriská. Zoznam parkov a rekreačných oblastí nepodliehajúcich obmedzeniam. Napriek zrušeniu týchto obmedzení je dôležité pripomenúť neustále dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Ak sa rozhodnete stretnúť s priateľmi, budete musieť zostať vo vzdialenosti najmenej 1,5 m od seba. Hranica severného územia je až do ďalšieho oznámenia stále zatvorená a existujúce karanténne opatrenia zostávajú v platnosti.


Queensland

Obmedzenia pobytu doma boli zrušené, čo znamená, že ľudia v Queenslande môžu opustiť svoje domovy na rekreáciu na vzdialenosť až 50 kilometrov. Usmernenia týkajúce sa dodržiavania bezpečnej vzdialenosti zostávajú zachované, takže výlety sú obmedzené na členov tej istej domácnosti alebo na jednotlivca a jedného priateľa. Stále však môžete mať aj naďalej dvoch ľudí na návšteve doma.

Od 11. mája sa až do päť členov domácnosti bude môcť stretnúť s príbuznými (najviac ale 10 osôb).

V Queenslande sa môžete teraz:

  • ísť niekde previezť

  • jazdiť na motorke, skútri alebo na člne

  • spraviť si piknik

  • ísť na výlet do niektorých národných parkov 

Hranica Queenslandu, ale naďalej zostáva uzavretá: https://parks.des.qld.gov.au/covid-19/#sites_reopening_2_may_2020


Južná Austrália

Južná Austrália neohlásila žiadne formálne zmiernenie obmedzení. Ale puby, kaviarne a reštaurácie by sa mali znovu otvoriť do konca mesiaca v rámci obmedzení sociálneho dištancovania. Spoločenské stretnutia sú stále obmedzené na 10 ľudí a je potrebné praktizovať sociálne dištancovanie.
Hranice Južnej Austrálie zostávajú uzavreté:
https://www.covid-19.sa.gov.au/.


Tasmánia

Tasmánia neohlásila žiadne formálne zmiernenie obmedzení.
Tasmánska hranica zostáva uzavretá:
https://coronavirus.tas.gov.au/.


Victoria

Obmedzenia fázy 3 zostávajú v platnosti a zostanú v platnosti najmenej do 11. mája 2020, keď Victoria zruší núdzový stav. Limit pre dve osoby je stále v platnosti. Ak môžete zostať doma, zostaňte doma. Nakupovanie potravín a iných základných služieb, návšteva lekárskej starostlivosti, poskytovanie starostlivosti, cvičenie, práca a vzdelávanie sú hlavnými činnosťami, pre ktoré môžete opustiť dom: https://www.vic.gov.au/coronavirus.


Západná Austrália

Pravidlo 2 osôb v západnej Austrálii bolo zmiernené na 10 osôb tak vonku, ako aj vo vnútri. Čo znamená, že môžete pozvať niekoľkých priateľov. Skupinové cvičenia sú opäť povolené, pokiaľ je zachovaná bezpečná vzdialenosť medzi cvičiacimi. Vnútorné a vonkajšej telocvične, detské ihriská a skate parky sú však stále uzavreté.

Medzi rekreačné aktivity, ktoré sú opäť povolené, patria:

  • piknik v parku (s najviac 10 osobami)

  • grilovanie doma (s nie viac ako 10 ľuďmi na 4 štvorcové na osobu)

  • bezkontaktný futbal v parku (s najviac 10 osobami)

  • rybárčenie

  • golf

  • tenis

  • kempovanie (vo vašom vlastnom regióne)

  • bushwalking a turistika

  • člnkovanie alebo plachtenie (ale nie na ostrov Rottnest)

Hranica západnej Austrálie ale naďalej zostáva uzatvorená: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabinet/covid-19-coronavirus-community-advice.



Čo bude nasledovať?

Vláda v piatok  8. mája rozhodne o zmiernení určitých obmedzení. Potom už záleží na jednotlivých štátoch a územiach, či sa rozhodnú implementovať revidované opatrenia.

Predseda vlády Scott Morrison uviedol, že Austrália splnila 11 z 15 podmienok potrebných na zmiernenie obmedzení. Podľa premiéra je podmienkou stiahnutia aplikácie COVIDSafe, aby sa zabezpečilo presné sledovanie prípadov. Scott Morrison zdôraznil, že aplikáciu si musí stiahnuť viac ľudí, aby sa zaistilo zrušenie obmedzení.

Zdroj: https://insiderguides.com.au/coronavirus-restrictions-australia/?mc_cid=d01e707aef&mc_eid=1592c43920

Kam dál?