Aktuálny update situácie ohľadom Covid-19 v Austrálii k 11/05/2020

Aktuálny update situácie ohľadom Covid-19 v Austrálii k 11/05/2020

Ahojte Grejtmeťáci,

ako ste mohli postrehnúť v piatok 08/05 mal Prime Minister Austrálie Scott Morrison príhovor, kde hovorí o tom, že Austrália by mala byť znovuotvorená v júli a predstavil trojkrokový plán. Jedným zo zmierňujúcich obmedzení, ktoré budú predstavitelia štátov a teritórií implementovať podľa vlastného uváženia, budú opäť otvorené reštaurácie, ihriská a komunitné centrá. Národný kabinet bude každé tri týždne skúmať postup týchto obmedzení.


Krok č. 1 - Fáza opatrnosti

V rámci prvého kroku zmiernených obmedzení si  môžeme vychutnať kávu v miestnej kaviarni, dať si jedlo v reštaurácii a je možnosť vziať deti na detské ihrisko. Po vstupe do prvej etapy, bude možné znovu otvoriť komunitné centrá, knižnice a outdoorové tábory a budeme môcť do svojho domu pozvať naraz až päť hostí.

Na verejnosti budú povolené skupiny až do 10 osôb, s výnimkou svadieb a pohrebov. Na svadbách je mosťnosť mať 13 účastníkov (budúci manželia, oddávajúci) a 10 hostí. Na pohreboch je umožnené mať 20 smútiacich vo vnútorných priestoroch, 30 smútiacich vonku.

Vonkajšie športy sú povolené s účasťou menej ako 10 osôb a znovu sa otvoria vonkajšie bazény. Možnosť regionálneho cestovania. Národný kabinet odhaduje, že prvé zmeny zvýšia ekonomickú aktivitu až o 3,1 miliárd dolárov mesačne, čo predstavuje až 250 000 pracovných miest.


Krok č. 2 - fáza stretnutia do 20 osôb

Keď váš štát alebo teritórium dosiahne krok dva, telocvične, kiná, galérie a salóny krásy budú môcť znova otvoriť prevádzku. Stretnutia až 20 ľudí na verejnosti.

Medzištátne cestovanie by sa mohlo začať aj v druhej etape, vyžadovalo by to však zmiernenie opatrení štátov so zatvorenými hranicami. Karavanové parky a kempingy sa znovu otvoria a limit svadobných hostí sa zvýši na 20 osôb. Pohreby umožnia až 50 smútiacich.

Predpokladá sa, že tieto opatrenia prinesú každý mesiac ďalšie 3 miliardy dolárov na hospodársku činnosť.


Krok č. 3 - Fáza bližšieho "normálneho" života

V treťom kroku Morrison dúfa, že všetky štáty dosiahnu túto fázu do júla a život bude oveľa bližší k normálu oproti posledným mesiacom. V tejto fáze sa bude diskutovať o „Trans-Tasmánskej bubline“, ktorá umožní medzinárodné cestovanie s Novým Zélandom a tichomorskými ostrovmi. Zváži sa aj povolenie cestovania pre zahraničných študentov, ale ako Morrison uviedol, ešte je potrebné zistiť, či je to možné. „Sme tomu otvorení a budeme pracovať s inštitúciami, aby sme zistili ako sa to dá dosiahnuť. Musí sa to však robiť podľa prísnych karanténnych obmedzení,“ uviedol. Bolo bypovolené zhromaždenie až 100 osôb, čo umožní opätovné otvorenie food kurtov, nočných klubov a sáun. 

 

Očakáva sa, že dovtedy bude všetka medzištátna preprava funkčná, avšak aj po 3. etape zostanú niektoré obmedzenia naďalej platné. Nepovolí sa však zhromaždenie viac ako 100 ľudí.

Každý krok, ktorý podnikneme, musí byť podložený silným záväzkom nás všetkých:

  • dodržiavať odstup 1,5m
  • udržovať umývanie si rúk a zakrývanie si úst pri kýchaní/kašli
  • zostať doma, keď sa necítime dobre a nechať sa testovať, ak máme príznaky 
  • stiahnuť si aplikáciu COVIDSafe


V rámci trojkrokového plánu sa štáty a územia naďalej rozhodujú podľa svojich individuálnych okolností a miestnych podmienok.

Pevne veríme, že sa všetko vráti do "normálu" čo najskôr.

Váš G8M8 tím

Zdroj: https://www.abc.net.au/…/coronavirus-national-cabi…/12228288

Kam dál?