RECEPTY ZO ŽIVOTA

RECEPTY ZO ŽIVOTA

Milí čitatelia Heraldu!

Fašiangujete?

Práve v tomto období sa u nás doma - na Slovensku – usporadúva veľa zábav, svadieb, plesov, organizujú sa zabíjačky a varí sa skvelé jedlo, ktoré sa hádam vyrovná aj vianočným maškrtám. To preto, aby sme sa pripravili na dlhý 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. K pravej ľudovej veselici patria aj tradičné fašiangové jedlá, ktoré si podľa nášho návodu môžete skúsiť aj u protinožcov.Hoci sa veľa z tradičných pochúťok radí medzi tie kalorickejšie, pred pôstom si ich môžeme dovoliť všetci, či nie?

Šišky od babičky

Pred začiatkom pôstu sa v každej domácnosti vyprážajú šišky. Doplnené lekvárom alebo inými plnkami sú typickým symbolom veselých fašiangov.
Tieto si pripravíme s „ citrónovou kôrou a kardamómom „.

Prísady / na 24 kusov/
500 g polohrubej múky /alebo zmiešať hrubú s hladkou/, 40 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, ostrúhaná kôra z 1 citróna, štipka kardamómu, 30 g droždia, 125 ml mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok, 1OO g masla, 200 g hustého ovocného lekváru, olej na vyprážanie, práškový cukor na obalenie.

Postup: múku, kryštálový a vanilínový cukor, ostrúhanú citrónovú kôru a kardamóm zmiešame vo väčšej mise. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka a zamiešame. Do misy pridáme vajcia, žĺtok, zmäknuté maslo a mlieko s droždím. Prácu si môžeme uľahčiť tým, že všetky prísady spracujeme pomocou šľahača s nadstavcami na miesenie na hladké cesto a necháme na teplom mieste 30 minút> >kysnúť .Potom opäť premiesime, vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm..
Z polovice cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm a doprostred lyžičkou nanesieme kôpku lekváru. Kolieska vykrojené zo zvyšného cesta uložíme na lekvárové. Potom o niečo menšou formičkou vykrojíme otvor, aby lekvár ostal uprostred a okraje dobre pritlačíme.
Zvyšky cesta spracujeme a postup opakujeme. Šišky uložíme na papier na pečenie a necháme 15 minút kysnúť. Medzitým rozohrejeme olej a šišky vypražíme z obidvoch strán dozlatista.
Hotové šišky vyberieme z oleja dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Ihneď obalíme v cukre a podávame.

„Kosoštvorce“

Prísady / na 60 kusov /
500 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 100 g zmäknutého masla, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 4 vajcia, 1 balíček prášku do pečiva, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie
Postup: maslo, kryštálový a vanilínový cukor vymiešame dohladka. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva, vajcia a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho približne pol hodiny odpočívať. Potom ho prenesieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme plát. Z neho vykrajujeme kosoštvorce alebo obdĺžniky, ktoré v strede dvomi rezmi narežeme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji dozlatista. Prebytočný olej necháme odsať na papierovom obrúsku, posypeme práškovým cukrom a ešte vlažné servírujeme.
-Magdaléna-

Kam dál?