RECEPTY ZO ŽIVOTA: Kurča na kyslej kapuste a Ryžový nákyp s ovocím
  
        
        - Úvodná stránka
 
                            - G8M8
 
                                        - Časopis Slovak HERALD Czech
 
                        
    
    Kurča na kyslej kapuste 
  Potrebujete: 
  1 kurča, 1kg kvasenej kapusty, 1kg zemiakov, 3-4 väčšie cibule, 150 g  údenej slaninky (môže byť aj viacej), 2-3 PL oleja, soľ, rascu, masť na  vymastenie pekáča.
  
      Na vymastený pekáč rovnomerne rozložíme kyslú kapustu. Na ňu  navrstvíme polovičné množstvo cibule nakrájanej na kolieska, na to  poukladáme rozporcované mierne osolené kurča, ktoré obložíme slaninkou,  druhou polovicou cibule a nakoniec všetko prikryjeme očistenými, na  plátky nakrájanými zemiakmi. Osolíme, posypeme rascou, pokvapkáme  olejom, obložíme slaninkou a pečieme pri 200˚C  asi 60 minút.
      Počas pečenia dávame pozor, aby nám dobrota neprihorela, a tak podľa potreby podlievame vodou. 
  
  Ryžový nákyp s ovocím
  
  Potrebujete: 
  300 g ryže, 6 dl mlieka, 3 PL cukru, 1 vanilkový cukor, trochu škorice,  trochu soli, hrozienka, 50 g masla, 4 vajcia, ľubovolné zavárané  ovocie, strúhanku a maslo na prípravu ohňovzdornej misy.
  
      Ryžu uvaríme v mlieku. Počas varenia pridáme soľ a vanilkový cukor.  Do horúcej ryžovej kaše zamiešame žĺtky, hrozienka, maslo a tuhý sneh  vyšľahaný s cukrom. Ohňovzdornú misu potrieme maslom, vysypeme  strúhankou. Do misy dáme polovicu ryžovej hmoty, poukladáme zavárané  ovocie alebo ochutené, na plátky postrúhané jablká, prikryjeme druhou  polovicou ryžovej hmoty a pečieme 15-20 minút pri 220-250˚C. 
      Podávame s ovocnou šťavou alebo kompótom. Ryžový nákyp môžeme zapekať aj bez ovocia. 
  
  -Magdalena-