VIANOČNÉ MENU

MAKOVÉ  OPEKANCE

600 g hrubej múky, soľ , 1 polievková lyžica cukru,
Kvások - 2 dl mlieka, 1 malá lyžička cukru, 30 g kvasníc, olej na potieranie.
Posýpka - 120 g pomletého maku, 120 g práškového cukru, maslo na poliatie

Z múky, kvásku a ostatných prísad vypracujeme tuhšie kysnuté cesto. Nadoske posypanej múkou urobíme z cesta dlhé tenké šúlky, ktorépoukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba tak, že boky potriemeolejom a necháme na plechu kysnúť 10-15 minút. Potom ich vložíme dodobre vyhriatej horúcej rúry a pri 250 °C upečieme. Necháme ich stáť dodruhého dňa. Potom šúlky pokrájame na kocky – opekance a  dáme variť dovriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, hneď ich vyberieme dierkovouvarechou alebo sitkom, aby nenasiakli vodou, polejeme roztopeným masloma posypeme makovou posýpkou.

LIPTOVSKÁ VIANOČNÁ KAPUSTNICA

250 g bravčového mäsa, 10 g sušených húb, 400 g kyslej kapusty,1cibuľa, 1  bobkový list, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zemiaky, 1 strúčikcesnaku, majorán, soľ, 100 g širokých rezancov

Mäso uvaríme vo vode spolu s umytými a vopred namočenými hubami dopolomäkka. Potom ho vyberieme, pokrájame, vložíme späť do kapustnice.Pridáme pokrájanú kyslú kapustu, očistenú cibuľu, bobkový list, celéčierne korenie, očistené postrúhané zemiaky a všetko spolu uvaríme domäkka. Ochutíme rozotretým cesnakom, majoránom, osolíme. Nakoniec dokapustnice zamiešame široké uvarené rezance.

RYBIA POLIEVKA

600 g rýb, 1,25 l vody, soľ, 2  mrkvy, kúsok zeleru, 1 bobkový list,petržlenová vňať, celé čierne korenie, 2 klinčeky, 40 g masti – oleja,40 g hladkej múky, 2 dl smotany, 2 žĺtky, 1 žemľa

Umyté ryby pokrájame na menšie kúsky a  vložíme do studenej osolenejvody. Pridáme očistenú a pokrájanú mrkvu, zeler, bobkový list,petržlenovú vňať, čierne korenie, klinčeky a všetko spolu uvaríme domäkka. Mäso vyberieme a rozdelíme do tanierov. Na masti – olejiopražíme múku, zalejeme ju vývarom a varíme 20 minút. Potom pridámezvyšok precedeného vývaru z rýb a pokrájanú zeleninu, prilejeme smotanua rozšľahané žĺtky, necháme prevrieť a zalejeme ryby na tanieroch.Podávame s kockami žemle opraženými nasucho.

RYBA  NA  ZEMIAKOCH

Ryba – plátky alebo celé polovice, soľ, čierne korenie, majorán, maslo, rasca , zemiaky

Do maslom vymasteného pekáča naložíme očistené, na hrubšie plátkypokrájané a posolené zemiaky. Na ne položíme plátky ryby alebo celépolovice, ktoré sme vopred osolili, posypali mletým čiernym korením,majoránom a  rascou. Navrch dáme vločky masla a upečieme.  

KOKOSOVÉ VENČEKY

600 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 250 g kokosovej múčky, 250 g masla, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor

Na doske preosejeme múku, zmiešame s 200 g prášk. cukru a kokosovoumúčkou, pridáme postrúhané maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto.Pomocou mäsového mlynčeka s ozdobnou formičkou vytlačíme cesto asformujeme do tvaru venčekov. Poukladáme na vymastený plech a vovyhriatej rúre upečieme doružova. Ešte teplé venčeky obalíme vo zvyšnomcukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

SILVESTROVSKÝ (NIE VEĽMI ŠKODNÝ) KOKTAIL

1 stredne veľký pomaranč, 50 ml ginu, 6 kociek ľadu (1 pohár)

Pomaranče vylisujeme, šťavu spolu s ginom nalejeme do mixéra, nápoj našľaháme a zalejeme ním kocky ľadu vo vysokom pohári

NOVOROČNÁ ANANÁSOVÁ TORTA

7 vajec, 7 PL hrubej múky, 7 PL práškového cukru, na hrot noža prášok do pečiva. Tuk a múka na prípravu tortovej formy.
Plnka - 2,5 dl mlieka, 3 PL hladkej múky, 200 g kryštál. cukru, 1vanilkový cukor, 250 g masla, 1 ananásový kompót, marhuľovy džem.

Bielky vyšľaháme s časťou cukru na tuhý sneh, postupne všľaháme zvyšokcukru, žĺtky a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva. Tortu pomalypečieme vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme. Po upečení avychladnutí korpus rozrežeme na tri časti a plníme. Prvú časť potriemedžemom, natrieme časť plnky, poukladáme nakrájaný ananás, zatriemeplnkou, priložíme druhú časť, ktorú pokvapkáme šťavou z kompótu.Potrieme plnkou, poukladáme ananás, zatrieme plnkou a prikryjemevrchnou časťou. Pokvapkáme šťavou z kompótu, boky aj vrch potriemeplnkou a ozdobíme kúskami ananásu.

Plnka - múku a cukor uvaríme v mlieku na hustú kašu, nechámevychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnutú kašu a  dobre vyšľahámedo peny.

-Magdaléna-

Kam dál?